De nieuwe F-gasverordening - op weg naar koudemiddelen met een lager GWP met Panasonic Heating & Cooling Solutions

De nieuwe F-gasverordening - op weg naar koudemiddelen met een lager GWP met Panasonic Heating & Cooling Solutions

door 28-02-2024 Ongecategoriseerd


Na meer dan een jaar onderhandelen tussen de EU-instellingen werd de nieuwe F-gasverordening officieel gepubliceerd in februari 2024 die in maart 2024 van kracht wordt. Panasonic Heating & Cooling Solutions heeft het afgelopen decennium een leidende rol gespeeld in de overstap naar het gebruik van koudemiddelen met een lager aardopwarmingsvermogen (GWP) in onze producten, waar dit haalbaar en effectief is. 

De nieuwe verordening vervangt de oudere F-gasverordening 517/2014, die sinds 2014 van kracht is. Beleidsmakers van het Europees Parlement en de lidstaten hebben hogere ambities gesteld voor de komende decennia met een volledige uitfasering van HFK's (fluorkoolwaterstoffen) tegen 2050, het instellen van ambitieuze verbodsregelingen voor bepaalde F-gassen en het aanpassen van de regels voor onderhoud en service. HFK's zijn schadelijke broeikasgassen die de ozonlaag afbreken en bij uitstoot bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Uitfasering van HFK's tegen 2050

Een van de meest opvallende veranderingen in de nieuwe F-gasverordening is de volledige uitfasering van HFK's tegen 2050 ( dit geldt niet voor andere koudemiddelen zoals HFO's of natuurlijke koudemiddelen). De uitfasering is een langetermijnvisie van de EU om te kiezen voor koudemiddelen met een lager GWP, zoals het natuurlijke koudemiddel R290, door elke 3 jaar de beschikbare quota HFK's op de markt te verlagen. De nieuwe uitfasering start in 2025, vanaf 2033 zal er een meer geleidelijke afname zijn tot een volledige uitfasering in 2050.



Figure 1: Comparison of phase-down/out paths.

Het op de markt brengen van verboden voor RACHP-toepassingen

Om de uitfasering in goede banen te leiden, is deze aangevuld met een reeks verboden voor de sector koeling, airconditioning en warmtepompen (RACHP) die tot doel hebben het toegestane GWP voor koudemiddelen voor verschillende toepassingen geleidelijk te verlagen en in sommige gevallen zelfs een volledig verbod op F-gassen voor bepaalde apparatuur en capaciteiten. Er is gekozen voor een stapsgewijze aanpak voor verschillende toepassingen om fabrikanten in staat te stellen onderzoek te doen naar hoogefficiënte systemen die werken op koudemiddelen met een laag GWP. 

Het verbod gaat samen met een veiligheidsclausule, waarbij koudemiddelen met een hoger GWP nog steeds zijn toegestaan als tijdens de installatie niet aan de veiligheidsnormen en -voorwaarden kan worden voldaan. Waar mogelijk zullen de koudemiddelen met een lager GWP de primaire en verplichte optie zijn. In gevallen waarin deze optie niet aan de veiligheidsnormen of installatievereisten kan voldoen, kan nog steeds R32- of R410A-apparatuur worden geïnstalleerd. Tijdens de implementatie van de verordening is het belangrijk dat deze clausule eerder uitzondering dan regel blijft, aangezien dit de doelstellingen van de nieuwe wetgeving zou ondermijnen.



Als voorloper op de warmtepompmarkt met de introductie van systemen op R290 voor residentieel gebruik via onze Aquarea L-serie en voor commercieel gebruik, de ECOi-W AQUA-G BLUE voor lichte en middelgrote commerciële toepassingen tot 80 kW, onze CO2-koelcondensatieunits, maar ook onze R32-splits, is Panasonic de toekomstige verplichtingen al een stap voor. Door te kiezen voor Panasonic apparatuur weet je zeker dat je voorop loopt met de nieuwe regelgeving.

Onderhoud en service

De regels voor onderhoud en service voor de volledige RACHP-sector zijn ook veranderd. Voor koelapparatuur is het vanaf 2025 verboden om koudemiddelen met een GWP van 2.500 of meer te onderhouden. Voor het werken met teruggewonnen of gerecyclede koudemiddelen gaat het verbod in 2030 in. Vanaf 2032 is het verbod op onderhoud en service van toepassing op koelapparatuur die werkt met zuivere koudemiddelen met een GWP van 750 of meer, met uitzondering van koelmachines. Onze condensors werken al meer dan tien jaar op CO2 en blijven een belangrijke technologie die voldoet aan de huidige en toekomstige verplichtingen. 

De regels zijn iets anders voor airconditioners en warmtepompen. Hier is het onderhoud en service met nieuwe koudemiddelen met een GWP hoger dan 2.500 vanaf 2026 verboden, bij gebruik van geregenereerde of gerecyclede koudemiddelen is dit vanaf 2032 verboden. De limiet van 2.500 GWP heeft geen invloed op koudemiddelen zoals R410A of R32, wat betekent dat Panasonic-producten die de afgelopen jaren op de markt zijn geweest geen invloed hebben en geen problemen zullen hebben met onderhoud of service.


Training en certificering

De nieuwe verordening heeft de eis versterkt om training en certificering toe te voegen over relevante natuurlijke koudemiddel alternatieven voor de installatie, reparatie, onderhoud, service en buitengebruikstelling van RACHP, naast training over het werken met F-gassen. Panasonic zet zich in om dit te ondersteunen en heeft de afgelopen tien jaar actief training en certificering over natuurlijke koudemiddelen opgenomen in onze 43 trainingscentra in 22 Europese landen.


Panasonic zal innovatieve en efficiënte oplossingen blijven leveren

Panasonic bevindt zich in een gunstige positie om innovatieve en zeer efficiënte oplossingen aan de markt te leveren. Als bedrijf hebben we altijd waarde gehecht aan een combinatie van zeer efficiënte en duurzame oplossingen. We zijn de reis jaren geleden begonnen en zullen dat blijven doen in 2024 en daarna.