Richtlijn energieprestaties van gebouwen: Uitstootvrij tegen 2050
door 13-05-2024 Ongecategoriseerd
Hoe past de Richtlijn Energieprestatie Gebouwen in de Green Deal?
De Europese Unie heeft een strategische agenda opgesteld om klimaatverandering aan te pakken en de Europese economie om te vormen tot een klimaatneutrale, groene en eerlijke samenleving. De Europese Klimaatwet (2021) verplicht de EU wettelijk om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen en tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
Europese gebouwen zijn goed voor 40% van het energieverbruik en 36% van de energiegerelateerde directe en indirecte broeikasgasemissies. Tegelijkertijd heeft de energiecrisis aangetoond hoe belangrijk het is om een grootschalige renovatiegolf van Europese gebouwen op gang te brengen om de energierekeningen van consumenten te verlagen en energiearmoede te verlichten. Om de doelstellingen te halen, moest de EU de belangrijkste bouwwetgeving, de richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (EPBD), en andere gebieden herzien om ze in overeenstemming te brengen met de nieuwe ambities.
Na twee jaar discussiëren bereikten de EU-instellingen (Europees Parlement, Commissie en Raad) in december 2023 een compromis over de richtlijn, die in maart en april 2024 officieel werd goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van milieuministers en op 8 mei 2024 werd gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Nu moeten de EU-lidstaten de richtlijn uiterlijk eind mei 2026 toepassen (behalve als er andere specifieke termijnen voor bepalingen zijn aangegeven).
Wat is het plan met fossiele brandstoffen?
Subsidies stoppen en uitfaseren
Vanaf 2025 zijn subsidies voor stand-alone boilers op fossiele brandstoffen verboden.
De EU-lidstaten moeten aangeven hoe ze verwarmingssystemen koolstofarm gaan maken, zodat er in 2040 geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt voor verwarming en koeling. Dit vormt een duidelijke rechtsgrondslag op EU-niveau voor lidstaten om eisen te stellen aan warmteopwekkers, het type brandstof dat wordt gebruikt of het minimumaandeel hernieuwbare energie dat nodig is voor verwarming.
Alle gebouwen emissievrij tegen 2050
Het doel is om in 2050 alle gebouwen in Europa emissievrij te hebben, zogenaamde emissievrije gebouwen (Zero-Emission Buildings - ZEB), met tussentijdse doelstellingen:
-
Vanaf 2028: Alle nieuwe gebouwen die eigendom zijn van overheidsinstanties moeten ZEB zijn.
- Vanaf 2030: Alle nieuwe gebouwen - zowel particulier als publiek eigendom - moeten ZEB zijn.
- 2040: De lidstaten zullen verdere tussentijdse doelstellingen voor bestaande gebouwen op nationale basis vastleggen in hun nationale renovatieplannen voor gebouwen.
Hoe wordt renovatie aangemoedigd?
Minimumnormen voor energieprestaties
Elke lidstaat moet zijn eigen nationale trajecten vaststellen om het gemiddelde primaire energieverbruik van zijn gebouwenbestand in woongebouwen teverminderen :
- 16% tegen 2030 (vergeleken met de niveaus van 2020);
- 20-22% in 2035 (vergeleken met de niveaus van 2020).
Om ervoor te zorgen dat de slechtst presterende gebouwen in de EU geleidelijk worden gerenoveerd, bepaalt de REPG dat ten minste 55% van de daling van het gemiddelde primaire energieverbruik moet voortkomen uit de renovatie van de 43% slechtst presterende gebouwen in elk land. Financiële stimulansen voor renovatie moeten (bij voorrang) gericht zijn op kwetsbare huishoudens, mensen die getroffen worden door energiearmoede en mensen die in sociale woningen wonen.
Voor niet-residentiële gebouwen moet de geleidelijke verbetering leiden tot de renovatie van ten minste 16% van de slechtst presterende gebouwen tegen 2030 en 26% daarvan tegen 2033. Er zijn vrijstellingen voor bepaalde categorieën gebouwen om de nationale gebouwenvoorraad aan te passen.
Warmtepompen als oplossing?
Rol voor warmtepompen
Het grootste deel van het energieverbruik van huishoudens in de EU (80%) is afkomstig van verwarming, koeling en warm water voor huishoudelijk gebruik. Om Europa veerkrachtiger te maken, moeten gebouwen in de EU daarom worden gerenoveerd en warmtepompen zullen naar verwachting een wijdverspreide oplossing worden voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.
Warmtepompen verschillen van conventionele verwarmingssystemen zoals gasketels en ovens, omdat ze geen fossiele brandstoffen verbranden voor verwarming en alleen elektriciteit nodig hebben om het systeem te laten werken. Warmtepompen zijn energiezuiniger dan boilers, waardoor de energierekening lager uitvalt en de CO2-uitstoot aanzienlijk daalt. Bovendien hebben warmtepompen voordelen zoals veelzijdigheid bij installatie, compactheid en een milieuvriendelijkere optie, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn om boilers te vervangen voor zowel thuis- als commercieel gebruik.
Panasonic klaar om bij te dragen aan een duurzamer gebouwenbestand
De zeer efficiënte en duurzame verwarmings- en koelingsoplossingen van Panasonic zijn een essentieel en zelfs noodzakelijk onderdeel van deze transitie. Niet alleen richting 2050, maar ook om de tussentijdse doelstellingen voor 2030 en 2040 al te halen.
Deze belangrijke beleidssignalen bevestigen de toewijding van Panasonic aan investeringen in comfortabele en duurzame oplossingen voor zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen, die blijven groeien. Dit wordt geïllustreerd door de recente introductie van de nieuwe zeer innovatieve lucht/water warmtepomp Aquarea T-CAP M Series. Een van de grootste barrières in het Europese woningbestand zijn tegenwoordig de meergezinswoningen. De T-CAP M Serie heeft capaciteiten van 20 / 25 / 30 kW en kan worden opgeschaald tot 300 kW. Hij is compatibel met bestaande radiatoren, waardoor hij geschikt is voor de renovatie van zowel meergezinswoningen als lichte commerciële gebouwen. Hij kan 75°C verwarmingswater produceren, zelfs bij een buitentemperatuur van -15°C.
De apparatuur van Panasonic speelt ook een essentiële rol in het koolstofvrij maken van niet-residentiële gebouwen, vooral in commerciële gebouwen. De onlangs gelanceerde ECOi-W AQUA G-BLUE, een omkeerbare lucht/water-warmtepomp, brengt onze commerciële portfolio naar de volgende stap.
Slimme oplossingen
Een andere belangrijke trend is de vooruitgang van gebouwautomatiseringssystemen, bewakings- en regelapparatuur die gebouweigenaren, beheerders, bewoners en consumenten meer inzicht en betrokkenheid geven bij de bediening van hun verwarmings-, koelings-, ventilatie- en warmtapwatersystemen, waardoor ze een meer proactieve rol spelen en het comfort voor eindgebruikers verbeteren. Panasonic werkt er hard aan om voortdurend een verscheidenheid aan connected oplossingen aan te bieden en kondigdeonlangs de samenwerking aan met tado°, een Duitse leverancier van oplossingen voor energiecontrole, om dit verder te versterken.
Panasonic levert een verscheidenheid aan verwarmings- en koeltoestellen voor residentiële en niet-residentiële gebouwen die essentieel zijn om de energietransitie in gebouwen mogelijk te maken en te voldoen aan de Green Deal-doelstellingen om koolstofemissies uit het Europese gebouwenbestand te elimineren tegen 2050. De voortdurende investeringen van Panasonic in innovatie en groei van het portfolio tonen de toewijding en het vertrouwen van het bedrijf om dit doel te bereiken.